STADSKANAAL – Schoenmakerij Ter Borg in Stadskanaal is voorzien van een geheel nieuw machinepark. ,,De oude machines waren aan revisie toe en toen hebben we besloten alles nieuw aan te schaffen. De opstelling van het machinepark is zo geconstrueerd, dat de werkroute veel gemakkelijker is’’, licht Martin Alserda toe.

Zo is er nu een lijmafzuiging, zodat er in de winkel niets meer is te ruiken van de lijm-dampen.
,,Lijmdampen zijn zwaar en de lucht daarvan zakt als het ware. Nu worden de schoenen en materialen op een plaat gelegd, waar een afzuiger onder zit. De dampen komen door een filtersysteem en vervolgens ruik je niets meer.’’ Eerst wordt bekeken welke materialen het best bij de te repareren schoen past.
,,Voor bekende merken zoals Van Bommel, Van Lier en Greve gebruiken we de originele materialen.’’
Ook is er een nieuwe persdruk. ,,Als we materialen op een schoen zetten, snijden we het eerst bij en vervolgens worden ze onder de pers gezet met heel weinig druk. Andere materialen hebben echter wel veel persdruk nodig en daarom is deze nieuwe pers ideaal: er zitten twee joysticks op, waarmee je de druk heel secuur kan regelen.’’ Het machinepark heeft verder twee sleutelmachines, een banenfreesmachine en een automatische decoderlezer. ,,Daardoor kunnen we de meeste autosleutels maken, ook die met startonderbreking.’’ In maart komt er bovendien nog een update voor deze machine, zodat bijna alles nagemaakt kan worden.
Uiteraard kunnen nog steeds de gewone sleutels gekopieerd worden: huissleutels, fietssleutels, brievenbussleutels, noem maar op. ,,De nieuwe banensleutels voor fietsen kunnen we eveneens kopiëren.’’ De schoenmakerij heeft een enorme keus aan fournituren: alle kleuren veters in alle lengtes, alle kleuren schoencrème en een goede lijn steun- en correctiezolen.

Schoenmakerij Ter Borg is te vinden aan het Europaplein 15 in Stadskanaal (tel. 0599-612681).

Ter-Borg-015711

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotobijschrift: Martin Alserda bij het nieuwe machinepark van Ter Borg.
Bronvermelding: De Nieuwsbode, Stadskanaal

Nieuw machinepark Schoenmakerij Ter Borg
Getagd op: